I DESPRÉS DEL 8M QUÈ?

Un article publicat a la prestigiosa revista científica Science el gener de 2017 explica que ja a l’edat de sis anys les nenes es creuen menys intel·ligents que els seus companys de gènere masculí.

  1. També se sap que partir dels quatre anys, els infants associen una tipologia de joguines al gènere.
  2. Les diferències de comportament entre homes i dones no només s’expliquen per les diferències degudes al sexe biològic, sinó que estan especialment causades per la generalització cultural dels rols sexistes. A llarg termini això està associat a l’absència de dones en certs camps professionals o càrrecs de responsabilitat, entre altres conseqüències. Aquest és el pes dels estereotips i rols socials de gènere en la nostra societat, i així marquen les nostres vides, des de l’inici.

Com s’explica?

  • El paper del joc en un rol sexual estereotipat: és a través del joc que els infants creen la seva percepció del món, i per tant, la seva manera de comportar-se. També a partir de l’observació de l’entorn, associen les tasques de cura o criança principalment al gènere femení. Amb tot això, els nens i nenes entenen que per raó de gènere “s’han” de comportar de determinada manera, o “els ha” d’agradar certes activitats.
  • Segregació per gènere: no només en aquelles institucions educatives amb un projecte de segregació per gènere, les nenes i els nens reben una educació que els marca molt allò que s’espera d’elles i ells, tant a nivell de comportament (les nenes no corren, els nens no ploren), llenguatge (les nenes no diuen…) o aspecte (els nens no duen…), associat a uns rols de gènere molt marcats.
  • Absència de referents femenins: vivim en una societat en què l’estàndard és el gènere masculí. Els llibres de text no inclouen personatges històrics femenins, sigui perquè les dones queden supeditades als seus homòlegs masculins o parelles, sigui perquè els seus actes estan associats a funcions feminitzades considerades menys importants des d’un punt de vista masculí.
  • El mite de l’amor romàntic: l’estesa idea dels contes de fades de que les princeses necessiten un cavaller que les salvi, fomenta dependència emocional en les dones i masculinitats tòxiques en els homes.

I aquí l’educació hi té un paper crucial: podem seguir reproduint el mateix model, o podem aportar les eines que ens donen la coeducació i l’educació sexo-afectiva, per tal d’incorporar l’esperit crític i la igualtat -des d’un punt de vista interseccional, tenint en compte gènere però també origen, raça, religió o classe social- en l’educació dels i les joves.

A l’Institut Pompeu Fabra creiem en la diversitat com un valor afegit, és per això que aquest curs s’ha creat i posat en marxa dins del Pla Estratègic de Centre (PEC) la Comissió de Coeducació i Gènere, formada per professorat d’ESO, Batxillerat i Cicles però també una Comissió d’Alumnes de tots els cursos.

Amb motiu del dia 8 de març, professores de la comissió de Coeducació assisteixen a la II JORNADA D-GENEREADES organitzada pel Museu del Disseny de Barcelona. Ens apropem així a la comunicació en perspectiva de gènere, al paper de la cultura visual a la societat i la feminitat estereotipada al món de les imatges que ens envolten, la publicitat i la moda; referents directes del nostre jovent.

Diferents expertes aprofundeixen en qüestions tan rellevants com els cànons de bellesa i els estereotips de feminitat i masculinitat que la moda utilitza de manera recurrent als mitjans de comunicació. En definitiva, aquesta jornada ens convida a prendre consciència sobre el grau de violència envers les dones i la necessitat de buscar un nou fil de comunicació més actual.

Per ara, la comunitat educativa ha vist com hem organitzat accions i dinàmiques en dates específiques, com poden ser:

  • 25N. Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, data clau per treballar per l’erradicació d’aquesta xacra social i donar eines als i les joves per viure una vida afectiva sana.
  • 11F. Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència, visibilitzant la figura de dones històriques i actuals amb aportacions rellevants en camps científico-tecnològics, generant així referents per les joves estudiants.
  • 8M. Dia Internacional de la Dona, data reivindicativa per la igualtat d’oportunitats en què treballarem la diversitat d’opcions, totes vàlides i belles, en l’expressió de gènere (perquè no tot ha de ser masculí o femení).

Però tenim entre mans un munt de projectes a nivell de coeducació i educació sexo-afectiva adaptats a tota la varietat d’alumnat del centre que moldejarem de forma cooperativa i veuran la llum en els propers mesos i cursos.

Perquè una educació equitativa genera igualtat d’oportunitats.

Comissió de Coeducació i Gènere

 

Referències:

  1. Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children‘s interests. Bian L, Leslie SJ & Cimpian A. Science 2017 355(6323):389-91
  2. Convivencia y aprendizaje escolar en la adolescencia desde una perspectiva de género. Díaz-Aguado MJ, Martín G. Psicothema 2011 23(2):252-9

Comparteix el post

Altres notícies