L’alumnat de 4t d’ESO i de Batxillerat empatitza amb els refugiats de la Guerra Civil a França

Un viatge d’anada sense retorn, aquest és el viatge que van fer milers de dones i homes republicans cap a França l’any 1939 per por a ser detinguts, empresonats o executats. Lleugers d’equipatge, van travessar la frontera on van trobar-se de cara amb la fam, el fred, les malalties i la mort.

Molts dels exiliats van ser conduïts a la platja d’Argelès-sur-Mer on viurien en condicions infrahumanes sense aigua ni menjar. Però entre tanta desesperació i desconcert va arribar un alè d’esperança de la mà d’Elizabeth Eidenbenz, Isabel. Una dona d’origen suís que va ajudar a centenars de dones embarassades del camp de refugiats d’Argelès i va salvar 597 nadons d’una mort segura en un oasi de pau i tranquil·litat, la Maternitat d’Elna.

Aquest és el viatge que divendres passat van realitzar els alumnes de Batxillerat i 4t d’ESO, de l’Institut Pompeu Fabra de Badalona, de la mà de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà. Un recorregut per conèixer una part de la nostra història que mai s’hauria d’haver escrit i que, malauradament, pateixen avui dia moltes persones no gaire lluny de casa nostra.

Durant la visita a França, a més de conèixer la maternitat d’Elna, els alumnes van apropar-se fins a Collioure, per retre un petit homenatge al poeta republicà Antonio Machado, mort a l’exili com tants d’altres. Amb la lectura del poema dedicat a Federico García Lorca i amb un minut de silenci a la platja d’Argelès, iniciaven el camí de retorn, a casa, amb l’equipatge ple de sensacions i emocions viscudes.

Comparteix el post

Altres notícies